Очаква се и цената на олиото да скочи
Очаква се и цената на олиото да скочи / снимка: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова, архив

Наред със ръста в цените на яйцата и хляба се очаква и поскъпване на олито. Това коментира за Дарик председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслодайни продукти в България Яни Янев. От бранша обаче не се ангажираха с точни изчисления колко ще се покачи цената на олиото у нас.

Няма как да цените на основните суровини, на горивата и на тока да не повлияят и върху формирането на цената на олиото, коментира пред Дарик председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслодайни продукти в България Яни Янев. "Доколкото суровината за олиото поскъпва, цената й у нас зависи от стойността на външните пазари. Трудно е да се прогнозира пазарът. Цената и без това е достатъчно висока. На пазара в момента цената на слънчогледа се движи от порядъка на 760-800 лв. за тон. Селскостопанските производители, собствениците на стоката – то си е тяхно право – да изчакват по-високи цени", коментира Янев.

Той не даде точни данни с колко ще се покачи цената на олиото, ако след 1 юли електроенергията поскъпне с около 10 процента, както прогнозираха от ДКЕВР. Но е категоричен, че разходите за ток са фактор за производството и ще бъдат калкулирани в себестойността за заготовката.

От началото на месеца скочиха драстично цените на яйцата, а в края на миналата седмица хлебопроизводители те прогнозираха ръст в цената на насъщния с най-малко 10 на сто заради покачването на разходите за ток, горива и суровини.