Обвиниха в умишлено убийство полицай Каламски
Обвиниха в умишлено убийство полицай Каламски / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Окръжната прокуратура в Благоевград, в лицето на прокурор Христо Георгиев, повдигна обвинение по член 115 от Наказателния кодекс срещу полицейския служител от Петрич Евтим Каламски. Той е причинил в съучастие смъртта на 30-годишния Димитър Груев от село Михнево по време на дежурство, определено по график от началника на управлението в Петрич. Младият Димитър е убит от жестоки удари в главата с ръце и крака. Груев е издъхнал 40 минути след нанесения му първи удар в бар "Фантазия" в селото, стопанисван от Каламски и съпругата му, посочи прокурор Георгиев.

Благоевградският съдия Мартарита Коцева постанови за Евтим Каламски постоянна мярка "задържане под стража". В ареста остават и съучастниците му Богомил Кунгалов и Стоян Марков от петричкото село Рупите.

"Не съм искал да убивам Димитър. Само го догоних до колата му, за да му взема ключовете, тъй като беше много пиян", каза пред съдия Коцева полицейският служител Евтим Каламски. Той е полицай повече от 18 години. В кадровото му досие има две дисциплинарни наказания-"порицание" и "мъмрене". Вписана е и служебна благодарност от МВР през 2002 година.

Първоначално прокуратурата обвини тримата съизвършители по член 124 от НК- за причиняване на смърт по непредпазливост. Въз основа на събрани множество доказателства, в това число и разпит на 20 свидетели, държавното обвинение промени квалификацията на престъплението. За това деяние се предвижда затвор до 20 години.

Според работното заключение на съдебния медик д-р Яни Златин от извършената аутопсия на Димитър Груев, смъртта е вследствие мозъчна контузия и епидорален кръвоизлив. Експертизата обаче още не е приложена по делото.

Повечето от разпитаните очевидци на кървавото престъпление сочат, че побоят над Груев е бил на два етапа. Първи го малтретирали Стоян Марков и Богомил Кунгалов. Десетина минути по-късно серия удари по главата нанесъл полицаят Евтим Каламски. Часове след като в петричката полиция постъпил сигнал за починалия Димитър, Каламски отишъл да извършва оглед на местопрестъплението с още трима негови дежурни колеги, изтъкна прокурор Христо Георгиев.