/ iStock/Getty Images
Окръжната прокуратура в Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу 30-годишна жена.
           
На 21.10.2020 г. обвиняемата пътувала с близките си от Разлог към с. Баня с лек автомобил. Преминавайки по ул. „Христо Ботев“, жената шофирала със скорост от около 40 км/ч. Пред превозното й средство, по банкета от дясната страна в района на мебелна фабрика, се движел 71-годишен велосипедист.

Без да подаде сигнал с изпъната лява ръка и да се увери в безопасността на маневрата, мъжът пресякъл дясната ограничителна линия. Навлязъл косо в лентата за движение с намерение да се отклони към прохода на паркинга и да премине към портала на фабриката.
           
Обвиняемата могла технически да продължи управлението на автомобила направо и плътно вдясно, без да се пресекат траекториите на движение на двете превозни средства. Пътната обстановка не била възприета от нея адекватно, като без да намали скоростта тя предприела маневра вляво.

В опита си да заобиколи отляво колоездача, жената навлязла с автомобила си частично и в насрещната пътна лента за движение. Последвал удар между лекия автомобил и велосипеда, вследствие на който мъжът. получил тежка черепно-мозъчна травма, довела до смъртта му.

Пътнотранспортното произшествие е било предотвратимо, чрез спиране от страна на шофьора на лекия автомобил. Налице е и съпричиняване от страна на пострадалия велосипедист, който нарушил правилата на Закона за движението на пътищата.

Предстои насрочване на разпоредително заседание от съда.