На заседание в Окръжния съд в Благоевград, обвинената за убийството на двете си деца - Кристина Дунчева, припадна в залата.

Към нея има и предявен иск от съпруга ѝ – Георги Трайков, за изплащане на кръвнина в размер на по 350 000 лв. за двете им деца.

В съда Дунчева припадна в съдебната зала, което наложи пристигането на лекарски екип, след прегледа лекарят казал, че няма опасност за живота на Кристина и делото може да продължи.

До момента тя е настанена в психиатрията в Ловеч, където защитата ѝ настоява да остане, тъй като е лабилна и има нужда от медицинска помощ, а затворът в Сливен, където може да бъде преместена, не предлага такива условия.

Кристина заявила пред съда, че не разбира какво се случва, какво се обсъжда на заседанието и че „ѝ говорят гласове“. Споделила още, че пие три вида успокоителни.

До момента стана ясно, че когато бъде даден ход на делото, ще бъдат призовани 29 свидетели. Защитата на Дунчева иска разпит на още деветима. На 7 януари Окръжната прокуратура – Благоевград предаде на съд 32-годишната Кристина Дунчева по обвинение за убийство на собствените си две малолетни деца.

Според експертиза Кристина е психически устойчива и може да понесе отговорност.

Според мотивите на прокуратурата Кристина „има изградена и съхранена психичната годност, като може да участва пълноценно във фазите на наказателния процес. Спрямо обвиняемата може да бъде реализирана наказателна отговорност“.

От заключението на вещите лица по изготвената комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза се установява, че по време на престъпното деяние Дунчева не е била в състояние на физиологичен афект. При нея не се установява психично заболяване или друго, освен личностно разстройство - емоционално нестабилна личност. Същото не е психична болест и не може да бъде приравнено към продължително разстройство на съзнанието по смисъла на Наказателния кодекс. Не е налице медицинска предпоставка за прилагането на принудителни медицински мерки спрямо обвиняемата, съобщават от държаното обвинение.

Припомняме, че Дунчева живееше на семейни начала с Георги Трайков в жилище в Сандански. От връзката им през 2015 г. им се родил – Васил, и две години по-късно, през 2017 г., и Ивон.

На 19.11.2020 г., докато била у дома с децата си, Дунчева извадила от шкаф в кухнята три домакински ножа. Взела един от тях и се насочила към децата.

Първо нанесла удар с него в шията на 5-годишния си син, а след това на 3-годишната си дъщеря. Въпреки виковете на децата, които плачели от болка и ужас, тя ги завела в детската стая и продължила да им нанася множество силни удари с ножа.

Пристигналият на местопроизшествието екип на спешна медицинска помощ констатирал смъртта на децата. В хода на извършените по досъдебното производство съдебномедицински експертизи е било установено, че на всяко от децата са били нанесени над 30 прободно-порезни наранявания, предимно по шията и гърдите.

Дунчева бе настанена в психиатрия в Ловеч, където бяха извършени експертизите.

Семейството на Дунчева и адвокатът ѝ твърдяха, че Кристина е насилвана в продължение на години от Георги и от баща му - психически, физически и сексуално. 
БГНЕС