Общински финансисти на сесия в Банско
Общински финансисти на сесия в Банско / Пресцентър

Кметът на Банско Георги Икономов участва в общата пленарна сесия на националната среща на финансистите от общините. Икономов поздрави всички присъстващи и ги посъветва да бъдат по-инициативни, за да организират по-стегнати общински бюджети. Кметът пожела на участниците да успеят да превърнат българските общини в една стабилна система, която да отстоява интересите на обикновените хора.

Общо над 400 души участват в срещата. На сесията говориха Тодор Попов – председател на НСОРБ , Валентина Грозданова – Директор на Дирекция „Финанси” към Министерството на финансите, Кирил Ананиев - специалист по бюджетите, съветник на премиера Пламен Орешарски, Гинка Чавдарова - изпълнителен директор на НСОРБ, Татяна Секулова и  Евдокия Кьосева от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Акценти в програмата са европейските модели на децентрализация и финансовата децентрализация. Ще се обсъдят възможностите за  взаимодействие между общините и контролните органи за превенция и отстраняване на най-често допусканите грешки, пропуски и слабости. Ще се дискутират основните предизвикателства пред бюджет 2014, както и ще се дадат съвети как по-ефективно да се използват новите финансови инструменти.

Сесията по традиция приключи с обща снимка на участниците. Срещата продължава в работни модули, където ще се дискутират различни проблеми и казуси на местните финанси.