Общината ще плаща заплатите на детските учители вместо държавата
Общината ще плаща заплатите на детските учители вместо държавата / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Съветниците в Благоевград одобриха предложението на кмета Костадин Паскалев да бъде намалена местната дейност за издръжка на целодневните детски градини и обединените детски заведения на територията на общината с 260 000 лв., като въпросната сума се пренасочи за изплащане на заплатите на персонала, което е ангажимент на държавата. Решението се налага заради недостига на средства за изплащане на трудови възнаграждения и осигуровки на работещите в детските заведения.

Очакваното изпълнение на бюджета на делегираната държавна дейност за ЦДГ, ОДЗ и специалните детски градини към 31 декември тази година се очаква да достигне 3 930 472 лв., което на практика означава недостиг в размер на 259 857 лв.

В сферата на образованието, социалните дейности и здравеопазването разходните норми в рамките на 90 % от заложения в бюджета размер означават покриване на нуждите за всеки един от трите сектора, така че нямам притеснения за разплащанията, заяви кметът Костадин Паскалев. Ако държавата погаси задълженията си към Общината, които вече са достигнаха 5 533 230 лв. по Оперативна програма "Околна среда", няма да имаме проблеми, но лично аз се съмнявам, че тази сума ще ни бъде възстановена, каза Паскалев. 

Пред съветниците Паскалев обяви, че притеснението му е породено от разпореждането с общинска собственост, което през последните 7 месеца е в пълен застой. По думите му кметската хазна ще бъде облекчена ако до края на годината постъпят средства от продажбата на благоевградското дружество "Хляб и хлебни изделия".