Община Разлог посреща 2011 г. финансово стабилна
Община Разлог посреща 2011 г. финансово стабилна / снимка: Община Разлог

Община Разлог стои финансово стабилна, няма задължения и кредити, както и неизплатени плащания. Разумното и ефективно изразходване на финансовия ресурс ще продължи и през следващата година. Това заяви градончалникът инж. Красимир Герчев  година след встъпването му в длъжност като кмет на общината.

Акцент бе поставен върху подготвените проектни предложения за външно финансиране на обекти на стойност над 26 000 000 лева. Тези проекти, с които кандидатстваме, са реално изпълними, заяви инж. Красимир Герчев.

„Привличането на външен финансов ресурс е много важно за местната икономика и за жителите на община Разлог. Това е една от мерките за намаляване ефекта на финансовата криза, която предприехме - максимално да използваме европейския финансов ресурс, с които да решим местни въпроси”, допълни още кметът на община Разлог.

Ето какво още отчете за едногодишното си управление инж. Красимир Герчев:

Очакваме одобрение на проектите за две многофункционални игрища, които ще се изградят в двора на училище ОУ „Никола Парапунов”  в Разлог. В процес на оценка са три проекта на обща стойност 13 490 204 лева. по  Програма за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. Това са «Стратегия за местно развитие „Местна инициативна група – Разлог», «Доизграждане, реконструкция и рехалибитация на водоснабдителни системи и съоръжения в населени места – с. Горно Драглище и с.Елешница», «Подобряване условията за отдих, свободно време в община Разлог» със следните обекти: Младежки спортен център в село Баня, Център за активен отдих и плувни спортове в село Баня, Многофункционално открито  спортно игрище в  с.Добърско и с.Долно Драглище, община Разлог. Одобрени са изключително важите проекти - Адаптиране на старата Римска и старата Турска баня, които са паметниците на културно-историческото наследство – в с. Баня на стойност 2 339 136 лв. и Прилагане на мерки за енергийна ефективност в Детска градина „Елиза Астинова” и Детска градина „Незабравка” на стойност  871  386 лв. Много сериозна програма е набелязана по отношение на социалната сфера в общината. За първи път се направи систематизирана програма за предлагане на социалните дейности за периода 2010-2015г. Става въпрос за извършено общинско планиране на социалните услуги чрез анализ на ситуацията и оценка на потребностите в Община Разлог. По този начин през следващите 5 година общината има разписана програма как трябва да се работи и какъв е пакетът от социални услуги, които ще се предлагат.

„Голямо внимание обърнахме на тази сфера, защото финансовата криза първо засегна хората с ниски доходи, пенсионерите, болните и хората в неравностойно положение. Затова през тази година създадохме допълнителни услуги за хората и засилихме цялостната работа в социалната сфера”, каза инж. Красимир Герчев. Той добави, че успешно работи „Център за социална превенция”, до края на годината ще бъде открит нов пенсионерски клуб в с. Долно Драглище, открито е Защитеното жилище за лица с физически увреждания, с. Долно Драглище; настанени са 10 млади семейства в общински апартаменти.

През следващата година предстои да бъде открит Център за настаняване от семеен тип за деца в  Разлог с капацитет 8 места,  Дневен център за стари хора в с. Бачево с  24 места, нов Дом за стари хора, в м. „Предел” с  75 места.

Сериозно внимание е обърнато на образователната инфраструктура. Предстои откриването на нова модерна детска млечна кухня в ЦДГ „Ален мак” в Разлог, което ще подобри качеството на хранене на децата от най-ранна детска възраст. Запазена е на структурата на училищната мрежа и през настоящата учебна година 2010/2011. Голям успех е включването на ОУ „Братя Миладинови”, с. Елешница в списъка на защитените училища на България. До 10 дни ще приключи изграждането на отоплителната система за салона на Народно читалище  „15 септември 1903-1909г.”, Разлог. „Това е изключително тежък проблем, който в годините не е решен. Убеден съм, че всички ние жителите на община Разлог заслужаваме целогодишно отоплен салон”, допълни инж. Герчев.

През настоящата година бе решен изключително тежкият проблем със съдбата на болницата в Разлог. „С много усилия и средства успяхме да включим МБАЛ – Разлог в националната здравна карта като болница за активно лечение, със запазване на нейните отделния”, каза инж. Красимир Герчев.  Започнат е ремонт в неврологично и детско отделение, ремонтирана е поликлиниката, закупена е апаратура и оборудване за 80 000 лева.

Общината подпомага финансово и спортните клубове на територията на общината и обръща сериозно внимание на детските и юношески групи. През тази година бе изградена първата Многофункционална спортна площадка. Имайки предвид резултатите, общината проектира още 5 спортни игрища, с които ще кандидатстваме по „Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г.”. Теренът на градския стадион в Разлог е обновен и основно се ремонтира помощното игрище.

Една от първите стъпки, които инж. Красимир Герчев предприе като кмет, е драстичното намаляване на местните данъци и таксите за технически услуги за фирмите, които работят на територията на община Разлог. По този начин работещия, здравия бизнес има финансов ресурс да се разплати на своите служители.