Община Благоевград официално открива археологически обект Дренково
Община Благоевград официално открива археологически обект Дренково / netinfo
Официално ще бъде открит реставрирания археологически обект Дренково, съобщават от общинска администрация - Благоевград.

Проект ”Реставрация и консервация на археологически обект: “Късноантична сграда – село Дренково” и превръщането му в завършен туристически продукт” е по програма ФАР-ТГС България – Гърция и е реализиран от община Благоевград. Общата стойност на проекта е 256 199 евро, като 90% от сумата са осигурени безвъзмездно по Грантова схема „Насърчаване на културните, туристически и човешки ресурси в трансграничния регион”.

До момента е извършена консервация и фрагментарна реставрация на руината, датираща от III-IVв.сл. Хр., както и експониране на сградата на открито. Проектът предвижда и разработка на план за управление и маркетинг на археологическия обект в с. Дренково, популяризирането му като туристическа дестинация, обучение на персонала, който ще го обслужва – екскурзоводи и охранители.

Сградата заема около 900 кв. м площ. Тя включва две големи правоъгълни помещения, едно квадратно с вход към по-малко правоъгълно, както и вътрешен двор, от който се е влизало във вътрешните помещения. Четирите външни ъгъла на сградата представляват полукръгли отбранителни кули.

Официалното откриване е насрочено за 17 септември от 9.30 часа.