Община Банско - с приет бюджет в размер на 26 211 866 лв.
Община Банско - с приет бюджет в размер на 26 211 866 лв. / banskocity.bg

С награждаване на изявени деца от Професионалната гимназия по електроника и енергетика започна днешното заседание на Общински съвет – Банско. Председателят на парламента Владимир Колчагов поздрави от името на съветниците и лично от свое име ученичките Михаела Билчова и Магдалена Кобакова, които присъстваха на сесията. Приети бяха и деца от 7-и клас на СОУ “Неофит Рилски”, които поканиха общинските съветници на организирания от тях благотворителен концерт в помощ на пострадалите техни връстници в Хаити.

Владимир Колчагов бе избран за делегат в Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България и структурата му в Югозапада - СЮЗО, на мястото на досегашния парламентарен председател Георги Икономов, който е депутат в 41-то Народно събрание.

След продължителни дебати предложението за сформиране на ново звено в Общинска администрация – Банско не бе прието, тъй като болшинството от съветниците изказаха мнение, че по време на криза не е необходимо да се увеличава броят на администрацията.

Не бе удовлетворена молбата на Съюза на ветераните от войните, Съюза на военно инвалидите и военно пострадалите и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва за финансиране от бюджета на община Банско на щатна бройка за обслужване на техния клуб. Предложението на общинския съветник от БСП Димитър Русков за отпускане на парични средства за трите организации бе върнато за разглеждане в постоянната бюджетна комисия.

По време на сесията с пълно мнозинство бе приет проектобюджетът на община Банско за 2010г., който е 26 211 866 лева. Представители на Общински съвет и Общинска администрация тепърва ще уточняват начина на изразходване на гласуваните капиталови разходи за селата от община Банско.

Общинските съветници от ГЕРБ предложиха, поради спешна нужда от изграждане на приют за кучета, Общинска администрация – Банско да проучи възможността това да стане в съществуваща стопанска постройка на територията на общината.

Дебати предизвика и предложението за одобряване на терен, публична общинска собственост, за поставяне на временен търговски обект на едно от възловите кръстовища в града. По време на дискусията стана ясно, че на въпросното място вече съществува такъв обект, който обаче е незаконен. Общинските съветници се обединиха около становището такова петно да не се одобрява и да се възложи на Общинска администрация да предприеме действия по принудителното премахване на незаконно съществуващия обект.

По предложение на председателя на Общинския съвет Владимир Колчагов бе закрита Комисията по селско и горско стопанство, защита сигурността на гражданите и опазване на околната среда и бе създадена нова – Комисия за контрол на изпълнението на решенията на Общински съвет – Банско. Като членове на комисията бяха избрани общински съветници от всички представени в Общинския съвет партии и движения.

Предложението на общинския съветник от ВМРО Елена Янчовичина за отпускане на парична помощ на Спаска Митрова не бе прието.