Община Банско получи българския IT Оскар за 2013 г.
Община Банско получи българския IT Оскар за 2013 г. / Община Банско

Община Банско спечели наградата на Българската асоциация по информационни технологии за 2013г., съобщават от пресцентъра на администрацията. Отличието е за значим принос в развитието на информационните и комуникационни технологии за 2013 година в категория "Общинска администрация".

Награждаването протече под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев. Зам.-кметът Сашка Въчкова прие наградата, връчена й от председателя на управителния съвет на асоциацията, г-н Петър Иванов и използва възможността на благодари на всички служители на администрацията, допринесли със своите усилия за това признание.

Конкурсът е организиран от Българската асоциация по информационни технологии и отличава представители на публичния и частния сектор за приноса им в развитието на информационните и комуникационни технологии.

Администрацията е отличена за реализираните си електронни нововъведения през изминалата година. В електронния сайт на Община Банско са въведени 80 вида електронни услуги, достъпни на електронната страница на Община Банско. Услугите дават възможност на потребителите на административни услуги да подават своите заявления не само на гише, а и по електронен път.

Сред нововтведенията е разширена деловодна справка – информационна услуга, достъпна на общинската електронна страница, която показва всяка стъпка при изпълнението на подадените заявления. Работата на общинските служители е напълно прозрачна и предстазуема. Внедрена е и деловодна система „Акстър кметства” – свързаност на кметствата с информационната система на Общинска администрация Банско.

Създадена е електронна страница www.bansko-attraction.org, даваща възможност за наблюдение в реално време на туристическите атракции в района на Банско.
Сред онлайн услугите е  и възможността за проверка и заплащане на данъчни задължения.

Обновена е официалната електронна страница на администрацията, като е подобрена нейната достъпност, функционалност и естетичен вид. „Полученият приз е знак и допълнителен стимул за нас, че се движим в правилната посока, развивайки своята политика по отношение на достъпност, прозрачност и отвореност на администрацията и административното обслужване” сподели Сашка Въчкова.