ОбС срещу Хаджигаев, той контрира с декларация
ОбС срещу Хаджигаев, той контрира с декларация / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Общинските съветници в Благоевград уличиха областния управител Костадин Хаджигаев и юристите в администрацията му, че действат тенденциозно по отношение на местното законотворчество.

ОбС препотвърди днес свои 6 решения, взети на предишното им заседание и върнати със заповеди на областния управител Костадин Хаджигаев като незаконосъобразни. Местните парламентаристи се обединиха и ясно изразиха несъгласието си с мотивите на областните юристи по законосъобразността на върнатите актове.

Повод за задочния конфликт между общинските съветници в Благоевград и областния управител Хаджигаев са решения, свързани с намаляване туристическия данък за хотелите и хижите, изменение в Наредбата за разпореждане с общинско имущество, касаещо безимотните и малоимотните граждани на общината, три молби от жители на общината за възстановяване право на собственост върху земи, както и решение за продажба на общински имот.

"Отношението на областния управител е тенденциозно, мотивите за връщането на решенията са неоснователни", заяви в залата общинският съветник Владимир Елезов.
„Няма основания това да се случва сега и точно тези решения да се връщат, особено, касаещите възстановяването на имотите на граждани на общината. В заповедите на областния управител е посочено, като мотив липсата на акт за общинска собственост. Подобни решения до момента без такъв акт сме одобрили десетки и нито едно не е върнато досега като незаконосъобразно. Това е чисто заяждане от страна на областната администрация", контрираха част от съветниците-юристи.

Румен Калайджиев от ЕКИП предложи Общинският съвет да приеме декларация, с която да осъди действията на областния управител Костадин Хаджигаев.

Общинският председател Даниела Савеклиева, която е и областен координатор на ГЕРБ, коментира на пресконференция на 24 януари, че комуникацията между двете администрации е нулева.

Днес Костадин Хаджигаев направи нарочна декларация пред медиите.

"Считам, че комуникацията на областния управител и неговата администрация, е на нужното ниво и се осъществява посредством  посочените от закона форми. Задължение на областния управител е да упражнява контрол по законосъобразност върху актовете на общинските съвети и изпълнението на това задължение се осъществява съобразно средствата, предоставени от закона, а това не включва излишни говорения.  Произнасяме се на база предоставените документи именно от общинските съвети. Груб и преднамерен е опитът  с подобни квалификации да се оправдава вземането на незаконосъобразни решения. Фактът, че решенията са върнати ясно показва, че съм ги счел за незаконосъобразни и това, че съм упражнил правото си не може да бъде повод за подобно отношение към контролираща институция.  Посочил съм достатъчно мотиви за връщането на решенията и дали е правилно, и законосъобразно връщането в крайна сметка, ако не се съобразят с нашите указания, ще се произнесе съдът", се казва в официалното изявление на Костадин Хаджигаев.

"Дълбоко се съмнявам, че мнението на г-жа Савеклиева изразява мнението на всички общински съветници, защото има разлика между нейната лична позиция и тази на общинските съветници, още повече, че председателят е пръв между равни и притежава 1 глас. Комуникацията на областния управител и администрацията му с 14 кметове и администрации е на много добро ниво. Няма конкретни сигнали от тяхна страна за затруднена комуникация и за асинхрон в работата. 90 процента от Общинските съвети се справят много добре именно заради добрата комуникация. Апелирам към съответните служебни лица, когато се отправят обвинения за некомпетентност, защото в случая извода е точно такъв, да преценим в качеството на какви се изказваме и дали имаме поглед върху работата на тази администрация", посочва в изявление до медиите областният управител Костадин Хаджигаев.