ОбС подкрепи 4-те диспансера, в здравната карта фигурират два
ОбС подкрепи 4-те диспансера, в здравната карта фигурират два / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Общинският съвет в Благоевград даде съгласие четирите областни диспансера в града да бъдат преобразувани в самостоятелни здравни заведения, каквито изисквания са заложени в новия Закон за лечебните заведения. Дебатите за бъдещето на всеки отделен диспансер продължиха повече от час.

Първи бе подложен на обсъждане Областният диспансер за онкологични заболявания със стационар в Благоевград, чието наименование се променя на Специализирана болница по онкология "Св. Мина", гласуваха единодушно съветниците.

Първоначалният вид на предложението, внесено в Общинския съвет от управителя д-р Христина Кузманова, бе диспансерът да бъде регистриран като Комплексен онкологичен център. Променихме предложението си впоследствие, тъй като имахме опасения, че без звено по нуклеарна медицина, с каквото в момента не разполагаме, може да не отговорим на законовите изисквания за комплесен център, обясни на заседанието д-р Кузманова.

Съветникът Райка Чингова от "ЗНС" призова колегите си на мъдро решение за пререгистрацията на всички областни диспансери, които са заявили ясната си воля да съществуват като самостоятелни здравни заведения и чиято съдба се обсъжда на трето поредно заседание.

Парламентаристът от Коалиция "Европейският избор на Благоевград" Румен Калайджиев бе по-краен с мнението си, че Общинският съвет не бива да бъде майка за едни и мащеха за други, като заяви, че гласуването с отрицателен вот ще бъде предателство спрямо жителите на Благоевград и областта. Изказването му съветникът от ГЕРБ Красимир Роячки определи като евтин политически пиар, защото, според твърденията му, никой в благоевградския парламент не е на друго мнение.

В крайна сметка съгласие да бъдат пререгистрирани съгласно новия Закон за лечебните заведения получиха всички диспансери, като единствено Областният диспансер за психични заболявания ще бъде преобразуван в Комплексен център за психични заболявания, а останалите ще се преименуват в специализирани болници.

Последен думата взе областният управител Валери Смиленов, който обяви, че приветства решението на общинските съветници, но в изготвената под негово председателство здравна карта като самостоятелни здравни заведения фигурират само два диспансера - за психически и онкологични заболявания. Кожно-венерическият и белодробният диспансер преминават към МБАЛ - Благоевград, информира още Смиленов.