Отварят ново трасе за празните товарните камиони
Отварят ново трасе за празните товарните камиони на "Кулата". Това стана след спешна среща между превозвачите и властта. Целта е да не се натрупват огромни колони от камиони и автомобили.

Отново колона от автомобили на „Кулата“ (ВИДЕО)

"Предложение за откриване на ново трасе за празни товарни автомобили на граничния пункт "Кулата" ще бъде изпратено до Агенция "Митници", обяви пред журналисти областният управител на Благоевград Николай Шушков.

На граничния пункт имаше междуведомствена среща за обсъждане на вариантите за по-бързо преминаване на тежкотоварни автомобили през граничния пункт с Гърция. В нея участваха представители на международните превозвачи в България, областният управител на Благоевград, кметът на Петрич, на територията на чиято община е пунктът, представители на Главна дирекция "Гранична полиция" и на сектор "Пътна полиция", на Национална агенция по приходите.

Институции и превозвачи са се обединили около решението за откриване на ново трасе с временен кантар, през което да преминават само празните автомобили, обобщи резултатите от срещата Николай Шушков. Предложението ще бъде изпратено до Агенция "Митници", а очакванията на участниците в срещата е то да влезе в сила официално от 1 юли, а преди тази дата и експериментално.

"Предложението няма да реши изцяло проблема с опашките на граничния пункт, но ще намали времето за преминаване през него", каза пред журналисти Йордан Арабаджиев - изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

Огромна колона от автомобили на границата ни с Гърция

"В дните от понеделник до петък през пункта преминават повече от 1300 товарни автомобила на денонощие", посочи Йордан Арабаджиев и допълни, че се започва с малки стъпки, но се очаква ефект от тях. Откриването на новото трасе няма да повлияе на опашките от леки автомобили и на трасетата с туристически бусове и автобуси, посочи областният управител на Благоевград.

След срещата представители на институциите провериха на място ситуацията на граничния пункт. "Повече от сто товарни автомобила чакаха по обяд да преминат границата с южната ни съседка. Срещите за решаване на проблемите, свързани с опашките пред граничния пункт, ще продължат", посочи кметът на Петрич Димитър Бръчков.

"Обсъдени са и други логистични въпроси между институциите, като варианти за химически тоалетни", каза още той. 
БТА