Областният управител Владимир Димитров и чешкият посланик Мартин Клепетко договориха сътрудничество
Областният управител Владимир Димитров и чешкият посланик Мартин Клепетко договориха сътрудничество / netinfo

Бъдещо сътрудничество между Благоевградска област и региони от Чехия договориха днес на среща областният управител Владимир Димитров и чешкият посланик у нас Мартин Клепетко.

Първата стъпка в тази посока ще бъде организирането на съвместен форум, на който  ще срещнем представители на винарската индустрия от Пиринския край и чешката област Моравия, заяви на пресконференция Владимир Димитров.

В хода на разговора се оказа, че имаме и много допирни точки в сферата на културния туризъм и възобновяемите енергийни източници, добави управителят на Благоевградска област.

По думите му към стартиралия от днес проект на Областна администрация "Повишаване ефективността на областната политика по отношение на енергийната ефективност, използването на възобновяеми енергийни източници и обмяна на иновативни практики между Благоевградска област и район Западна Македония – Гърция" може да се привлече като партьор и чешката електроразпределителна компания ЧЕЗ, която обслужва Югозападна България.

Посланикът на Чехия Мартин Клепетко, който заяви, че това е първото му официално посещение в Благоевград, се ангажира още в края на този месец да съдейства за осъществяване на бизнес контакти между винопроизводители от Чехия, които да гостуват на свои колеги от Благоевградски регион и да обменят опит.

Областният управител Владимир Димитров и чешкият посланик Мартин Клепетко договориха сътрудничество
netinfo

Чешкият посланик бе официален гост и на презентацията на проекта на Областната администрация в Благоевград за българо-гръцко партьорство за алтернативна енергетика.

Проектът се осъществява със съдействието и на Фондация „Приложни изследвания и комуникации", която е една от водещите организации в България в сферата на иновациите, и Институтът за регионално развитие на Западна Македония – Гърция.

На представянето на проекта присъстваха представителите от гръцка страна - Димитрис Курас и Янис Бакурас, както и от ръководството на фондацията - Даниела Чонкова и Ангел Милев.