Облагат с туристически данък хотели и хижи в Благоевградско
Облагат с туристически данък хотели и хижи в Благоевградско / снимки: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив
Петър Иванов
36644
Петър Иванов
Румен Калайджиев
Костадин Паскалев
  • Петър Иванов
  • Румен Калайджиев
  • Костадин Паскалев

Туристически данък ще плащат занапред собственици на хотели и хижи в община Благоевград, който е заложен в Наредбата за определяне размера на местните данъци и такси. На днешната сесия на Общинския съвет бе приет предложеният от кметска администрация размер на данъка за всяка нощувка съобразно категорията на местата за подслон и настаняване.

Така за обекти с една звезда таксата за нощувка ще бъде 80 стотинки, за двузвездните е определена такса от 1 лев, за категории - три, четири и пет звезди, ще се плаща такса за нощувка съответно 1,20 лв., 1,40 лв. и 1,60 лв.

Нощувка в туристическа хижа ще се облага с 20 стотинки за категория 1 еделвайс, за категория 2 еделвайс - 40 стотинки и за категория 3 - 60 стотинки.

На заседанието председателят на Сдружението на хотелиерите в Благоевград предложи по-ниски стойности на туристическия данък, тъй като според него определеният в Наредбата размер сериозно ще утежни финансовото състояние на собствениците на хотели и хижи в общината и ще доведе до влошаване качеството на услугите.

Ставките за обекти за настаняване, според сдружението, трябва да варират от 20 до 50 стотинки за хотели и 20 стотинки за туристическите хижи. Предложението му подкрепи съветникът от БСП Владимир Елезов, чрез когото бе подложено на гласуване и впоследствие отхвърлено от парламента.

Като собственик на хотел, съветникът от "Европейският избор на Благоевград" Румен Калайджиев, не взе участие в гласуването. Според мнението му обаче този данък ще закрие туристическия бизнес в града. В момента правителството с действията си доубива и малкото обекти, което съществуват, смята Калайджиев.

За настоящата година заложените такси са 25 000 лв., а към  момента са изпълнени 16 000 лв., заяви кметът Костадин Паскалев. Туристическият данък не е приумица на Общината, а приет в Народното събрание закон, който трябва да се спазва. Нещо повече - предложението на кметска администрация е на 25 % от предложеното от държавата, която е определила максимарен размер на туристически данък от 3 лв., уточни Паскалев.

Още коментари от председателя на сдружението Петър Иванов, съветника Румен Калайджиев и кмета Костадин Паскалев чуйте в прикачените файлове