Няма жалба срещу англичаните за разбиване на Четири сезона
Няма жалба срещу англичаните за разбиване на Четири сезона / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

По разпореждане на главния прокурор Борис Велчев и на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов в Банско бе извършена проверка за законосъобразност на действията на Районна прокуратура-Разлог и Районното управление на МВР в Банско относно случая с имотно измамените английски семейства, собственици на жилища в комплекс "Четири сезона".

Апелативният прокурор Вичо Вичев, зам.-директорът на „Криминална полиция” Георги Арабаджиев и окръжният прокурор в Благоевград Елка Атанасова, ревизираха обстойно действията на разложките обвинители по казуса с британците и сделките с лукс апартаменти на фирма "Зеком", съобщиха от пресцентъра на благоевградската прокуратура.

При извършената проверка се установи, че действията на Районната прокуратура в Разлог и на полицията в Банско, са законосъобразни. Образуваното през 2009 г. в Районна прокуратура-Разлог досъдебно производство срещу Роман Романов и Емил Ценов – съдружници в „Зеком” ООД, за престъпление по чл.323 ал.1 от Наказателния кодекс, е прекратено поради липса на престъпление, с постановление от 21 януари тази година от прокурор Айше Джамбазка.

Посоченото постановление е било обект на съдебен контрол и е отменено с определение на Районен съд-Разлог, по жалба на Ренета Качъшка, в качеството й на собственик на „Четири сезона” ЕООД . Актът на магистратите в Разлог е протестиран пред Окръжен съд-Благоевград, но към настоящия момент няма произнасяне на съда, съобщи на пресконференция днес апелативният прокурор Вичо Вичев.

Решението на Окръжния съд в Благоевград ще бъде окончателно по спора относно това дали законосъобразно е прекратено наказателното производство от прокурор Джамбазка.

Действията на английските граждани, извършени в Банско след протест и последвало разбиване на входната врата на комплекса, както и влизането им вътре, не са обект на проверката, тъй като законността на тези действия не е оспорена до момента от никого, каза благоевградският окръжен прокурор Елка Атанасова.