Няма да бъдат изплатени субсидиите за литър качествено мляко
Няма да бъдат изплатени субсидиите за литър качествено мляко / netinfo

Млекопроизводителите няма да получат фактурираните средства за литър качествено мляко от март, април и май. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. Като причина той посочи, че няма да има преизпълнение на бюджета и факта, че е достигнат тавана за допустимите държавни помощи за България.


Министърът обеща, че най-късно до ноември месец ще бъдат изплатени обещаните 61 милиона лева за глава животно, но не пропусна да припомни, че до две седмици ще приключат и проверките на всички получени до момента субсидии.


"Ако не се направи реформа в сектора в края на тази година в България ще бъдат затворени 80 хиляди кравеферми", убеден е земеделският зам-министър. Кабинетът "Борисов" ще настоява пред ЕС за дерогация от 18 месеца за производство и продажба на краве мляко, неотговарящо на европейските изисквания, допълни Димитров.
Според него е необходимо да се дефинира и понятието "фермер". "Трябва да се прави разлика между животновъди, които генерират данъци и внасят пари в БВП и тези, които имат по-малко производство".


Цветан Димитров  обеща  да бъде създадена  Агенция за качеството и безопасността на храните.


Председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите Адриан Цаконски настоя да се създаде Закон за асоциациите и браншовите организации. Част от привържениците му го подкрепиха, но други поискаха неговата оставка, което за пореден път доказа разцеплението между самите селски стопани.