Няма бедстващи общини в Благоевградско
Няма бедстващи общини в Благоевградско / Дарик - Благоевград, архив
Спокойна е ситуацията в областта, нивото на реките е леко повишено
73272
Спокойна е ситуацията в областта, нивото на реките е леко повишено
  • Спокойна е ситуацията в областта, нивото на реките е леко повишено

Спокойна е обстановката в Благоевградска област към този момент, съобщи за Дарик областният управител Муса Палев.

През последното денонощие във всички общини е имало валежи от дъжд, но в нормални количества. Няма бедстващи райони. Нивото на реките в областта е леко повишено, но няма място за притеснение, увери Муса Палев. На места има засегнати къщи и постройки, като размерът на щетите предстои да бъде установен. За последните дни, най-много поражения върху инфраструктура и къщи имаше в Община Сатовча.

Както Дарик съобщи, над 40 къщи в село Кочан бяха наводнени при проливен дъжд на 18 юни.  Голям брой постройки бяха засегнати и в селата Вълкосел, Слащен, Фъргово и Плетена.

Кметът на община Сатовча Арбен Мименов, съобщи за Дарик, че към момента, ситуацията там е спокойна, но хората са силно притеснени. Той поясни, че Общината ще помогне на засегнатите жители.

Пътят за Роженския манастир е прекъснат от свлачище, потвърди зам.-кметът на Сандански Васил Бабалев, но поясни, че проблемът е стар.

"Ние сме сигнализирали Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Изготвен е и проект за укрепване на свачището, но за момента няма финансиране", коментира Бабалев.

В звуковия файл: Муса Палев, областен управител на Благоевград