НП Пирин вкаран в юридически капан
НП Пирин вкаран в юридически капан / Дарик-Благоевград, Любима Калпачка, архив

Новият план за управление на Национален парк "Пирин" е вкаран в юридически капан.

Поради обжалване на някои от процедурите пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, е изчерпано полезното време за неговото осъществяване, констатира кметът на Банско Георги Икономов.

Икономов остро постави въпроса, защо е спряна процедурата по актуализация на действащия план, засягаща уплътняването на ски – зона Банско. Градоначалникът напомни, че Висшият експертен съвет към МОСВ е приел решение за стартиране на процедура за актуализация на плана, но това решение не е преведено в действие и въпросът не е внесен в Министерски съвет. Създаден е прецедент, който застрашава обществения интерес.

"Настоящият план за управление на парка се третира като „свещена крава” и вече 10 години не се актуализира, въпреки че динамиката на времето изисква неговата ревизия. Заложените при неговото създаване пасищни терени, се оказват критично малко и са сериозна спънка за развитието животновъдството в региона", коментира градоначалникът Георги Икономов.

Въпросите с уплътняването на ски – зона Банско срещнаха отново съпротивата на представителя на „Зелени Балкани” Тома Белев и на част от чиновниците от системата на МОСВ, включително и на такива, които като членове на ВЕС са подкрепили актуализацията на плана. Тези обстоятелства предизвикаха гневната реакция на представителите на бизнеса, на кмета на община Разлог Красимир Герчев и на народния представител Любен Татарски.

Филип Цанов и Йордан Каназирев пряко атакуваха екипа на проекта, заради неоправданото бездействие, довело до катастрофалната перспектива да бъде загубено европейското финансиране и регионът да бъде оставен без развитие.

По време на среща днес бяха взети решения да се препоръча на ресорното министерство да се актуализира сега действащия план за управление на парка, както за ски – зона Банско, така и за пасищните площи; да бъде удължен срока на проекта и бе поискано министерството да даде решение за излизане от създалата се ситуация.