/ Община Благоевград
Нови и утвърдени фестивали привличат любители на всяко изкуство в Благоевград през пролетните месеци.

Културната програма до края на юни обявиха на пресконференция в Благоевград общинският кмет Илко Стоянов, директорът на дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към общината Силвия Домозетска и управителят на общинското предприятие „Арт стейдж енд фест“ Яна Гюрова. 

През април ще бъде възроден единственият по рода си „Блус и джаз фестивал“, посочи Силвия Домозетска. Фестивалът ще събере почитатели на музикалните стилове в зала „Орфей“ в парк „Македония“, с което от общината дават заявка за раздвижване на това пространство за културни събития. 

Изграждат модерен тренировъчен център за пожарните в трансграничния регион Гърция-България (СНИМКИ)

През април квартал „Вароша“ ще събере творци в областта на съвременното изкуство в проекта „Стаички“, а през юни старият квартал на Благоевград ще се оживи с фестивал, в който популярни личности ще споделят за своите провали и начините, по които отново са се изправили на крака, каза още Силвия Домозетска. 

Май ще започне с концерт на световноизвестният барабанист Иън Пейс от легендарната група „Дийп Пърпъл“. На 2 май от общината и Американският университет ще оживят пространството между Градската градина и подплощадното пространство в централната част на града. Именно там Американският университет в България и радио „Аура“ ще честват своите 30-годишнини. 

В културния календар неизменно присъстват концертите, свързани с 50-годишнината от създаването на Камерна опера-Благоевград. В началото на юни световноизвестната българска певица Александрина Пендачанска ще проведе майсторски клас, а жителите и гостите на града ще могат да се насладят на концерт с нейно участие и с участие на нейни ученици. 

"Фестивалната програма на общината предвижда редица събития на местните групи и културни институти. Два театрални фестивала са заложени в програмата до края на юни. Тя предвижда и фестивал, който ще срещне очи в очи деца и младежи от града с популярни инфлуенсъри", обяви Силвия Домозетска. 

Кулминацията на програмата ще е на 25 и 26 юни с фестивала “Blagoevgrad South-West”, в който се предвижда да участват големи имена от световната музикална сцена и обичани български изпълнители.

Фестивалът е със собствена марка и преплита южняшкия темперамент и стила на запада, разказа Силвия Домозетска, но на този етап ръководството на община Благоевград не издаде участниците, които ще завладеят сцената в Благоевград. 
БТА