Засадиха кестенова гора край Брежани
Засадиха кестенова гора край Брежани / Снимка: Община Симитли
Продължава поетапното залесяване край на горски площи с фиданки от сорта „Брежански кестен” край симитлийското село Брежани.
Акцията е по повод Седмицата на гората с участието на Югозападното държавно предприятие, Държавно горско стопанство-Симитли, община Симитли, Сдружение „Хора и традиции“ и кметството в Брежани.

С кестените бяха засадени поредните 4 дка земя – на декар по 220 фиданки. Първата кестенова фиданка бе засадена от кмета на община Симитли - Апостол Апостолов.

Жители на Брежани също дадоха своя принос за възобновяването на кестеновите гори на територията на селото. Десетки ветерани лесовъди станаха част от събитието.

„Преди много години говорихме с председателя на ТКЗС, той се съгласи да залесим тук с кестени. Тогава взехме фиданки от разсадника в Симитли. Когато те станаха годни за засаждане, започнахме да залесяваме. Така цялата територия беше залесена от един човек. При тази ни акция аз открих няколко стари кестена с диаметър по метър и половина. Те не даваха най-качествените кестени, затова подбрахме най-добрите плодове и подведохме нови фиданки. Само за 3 години залесихме целия район тук“, разказа ветеранът лесовъд Тодор Цицорин.

„Надявам се всички, които сме тук, да доживеем тази гора, която днес засаждаме, да се раззелени, за да можем да й се радваме. Надявам се най-сладкият кестен да стане най- големият символ на Брежани и кестеновата гора да бъде емблемата на селото“, каза кметът Апостолов.

Самодейката Райна Гюрова, пременена в народна носия, също засади фиданка и изпя песен за красивата брежанска гора, като разчупи питка за здраве.