Нов вид наркотик се предлага на подрастващите, сигнализираха от Областния съвет по наркотични вещества в Благоевград. Дрогата има много наименования, но особеното при нея е, че кара потребителите си да бъдат крайно агресивни.

Нов вид дрога у нас: Може да убие само с едно вдишване

До този момент няма регистрирани инциденти, но според експертите мерки трябва да се вземат незабавно. На външен вид новият наркотик прилича много на соли за вана. Затова е популярен и под това име.

Опасна дрога стана хит сред учениците

Нарича се още „Синьо кадифе“, „Ванила скай“ и „Облак 9“. Химичният състав на веществото е такъв, че позволява то да се внася съвсем легално през границата - като соли за вана.

Опасна тенденция: Ученици използват капки за очи като дрога

„Бяло вещество, което е под формата на кристали, може и да е прахообразно и съответно се ползва така, както кокаинът и амфетите. Но действието му върху мозъка е много драстично, поради което и действията на самите пък наркозависими са неконтролируеми“, обясни за NOVA д-р Теменужка Любенова.

Една доза се продава за около 20 лева. Действието й трае между 10 и 30 минути, но понякога причинява халюцинации и месеци след употребата на веществото. Дрогата може да предизвика дори желание за консумация на човешка плът.

Токсиколог: Употребата на марихуана у нас добива епидемични размери

„Наркотикът кара мозъчните клетки да функционират по неспецифичен за тях начин. Оттам те подават фалшиви сигнали на нашите рецептори - очи, уши, нос. Затова се появяват и халюцинациите и надрусани с такъв вид наркотик наистина виждат около себе си съвсем различни неща.

Скачат да ядат хора, защото не виждат тях. Когато дойдат на себе си, най-вероятно нямат спомен, за това което са правили“, поясни Магдалена Рахова от Областния съвет по наркотични вещества в Благоевград.

Заради модата все повече деца залитат по дизайнерски дроги

Новата дрога може да причини още спиране на дишането, високо кръвно налагяне, инфаркти и инсулти. Наркотикът е леснодостъпен, дилърите го предлагат навсякъде.

nova.bg