Неяснотите около Натура 2000 нарушават човешките права
Неяснотите около Натура 2000 нарушават човешките права / netinfo
Неяснотите около "Натура 2000" нарушават най-елементарното и същевременно най-важното право на гражданите в условията на демокрацията - правото на информация. Дори само заради това заставаме твърдо зад протестите на хората в Разложко срещу екомрежата, заяви на пресконференция в Благоевград председателят на Съюза на демократичните сили Петър Стоянов .

Гражданите имат пълното право да знаят какво точно готви изпълнителната власт, а как да стане това като самите кметове са в неведение, допълни той. Градоначалникът на Разлог Любен Татарски например се запозна с параметрите на "Натура 2000" едва преди дни на среща с Джевдет Чакъров, инициирана от мен, подчерта Стоянов.

За каква демокрация и за какви инвестиционни възможности тогава може да става дума, недоумява синият лидер. Ако не бяха тези протести в Разложко, изпълнителната власт нямаше да погледне сериозно на този въпрос, убеден е Петър Стоянов.

Според него докато Министерският съвет не вземе разумно решение за реализирането на екомрежата, което да не бъде в ущърб на хората и местните власти, СДС непрестанно ще следи и контролира този въпрос.

Никой в България не е срещу опазването на околната среда, но всичко това трябва да става след широко обществено обсъждане, смята още лидерът на сините. Той изрази надежда в началото на седмицата, когато се очаква решението на МС, казусът с "Натура 2000" да бъда разрешен без да се ощетяват нечии права и интереси.