Наркодилъри с постоянна килия след репортаж
Наркодилъри с постоянна килия след репортаж / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Петричаните Андрей Велков-Бешко и Димитър Перусанов-Mичо, които бяха заснети от телевизионен екип в момент на пласиране на кокаин, вече са с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Определението постанови в късния следобед днес благоевградският съдия Маргарита Коцева.

Андрей и Димитър бяха доведени в Окръжния съд под засилен полицейски конвой. Двамата млади мъже станаха криминални герои във филм на журналистите Миролюба Бенатова и Иван Георгиев на 14 юли. Те са снимани със скрита камера, а кадрите красноречиво говорят, че са продали без да подозират нищо 1,467 грама кокаин, изтъкна пред съда прокурор Весела Стоилова.

Два дни следизлъчване на филма прокуратурата в Благоевград се самосезира и срещу петричаните, известни като Бешко и Мичо, бяха образувани предварителни производства. По надлежен начин телевизионният екип предал записите от заснетите кадри и патекчето с кокаин по искане на антимафиотите за извършване на експертизи.

"По делото липсват данни относно авторството на престъплението. По какъв начин би могло да се докаже от държавното обвинение, че пакетчетата с наркотичното е именно това, което е купено от клиентите-журналисти Иван Георгиев и Добромир Иванов. Ако дилърите са пласирали дрога, то те щяха да напуснат страната или да се укрият веднага след излъчения репортаж. Филмът не може да служи като веществено доказателство по НПК", изтъкнаха адвокатите на обвиняемите Пенко Ненов и Албина Анева.

Андрей Велков има три присъди в досието си. Осъждан е условно за трафик на хора през граница, за отвличане и кражба. Димитър Перусанов е лежал в затвора една година и три месеца преди време по дело за пласиране и държане на наркотично вещество, сочи справка на благоевградската прокуратура.

Телевизионните дилърите имат възможност да обжалват ареста си на 16 септември пред Софийския апелативен съд.