Наркобос и синовете му заболели в ареста
Наркобос и синовете му заболели в ареста / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Благоевградските магистрати отказаха да пуснат на свобода тартора на организираната група за трафик на дрога Иван Дамбов - Дамбата от санданското село Катунци. Съдът потвърди мярката "задържане под стража" и спрямо синовете на Дамбата - Елвис и Стоян.

В следствения арест остават и членовете на престъпната групировка Георги Пърцев от Петрич и Костадин Калеев.

Адвокатът на задържаните - Гергана Юрукова, пледира за изменение на постоянния арест, тъй като Иван Дамбов и синовете му са с влошено здравословно състояние. Тримата са преглеждани от специалисти в затворническа болница. Младежите дори са водени на рентген със съмнение за бронхопневмония, съобщиха от прокуратурата в Благоевград.

Определението на благоевградския съдия Ася Китипова подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд до седмица.

В хода на проведената от антимафиотите в ГД "Борба с организираната престъпност" операция "Трафикантите" в Санданско-Петричкия регион, бяха задържани Иван Дамбов и синовете му Елвис и Стоян. В килията заедно с Дамбата на 24 юли 2010 година попаднаха Петър Шушоев, Благой Бундов, Румен Шуманов, Костадин Калеев и Ивайло Зайков от санданското село Катунци.

По време на извършени обиски в домовете на дилърите, бяха иззети 17 килограма канабис, незаконно притежавани огнестрелни оръжия - пушка 22-ри калибър, газов пистолет, преработен в боен и общо 453 патрона. Конфискувани са и 48 броя антични монети и 3 металотърсача.

Седмица след уличаването на криминалната група, състав на Софийския апелативен съд пусна част от членовете й. От килията излязоха на свобода с мярка „подписка" Ивайло Зайков, Румен Шуманов-Бандита и Петър Шишоев от Катунци, защитавани от адвокатите Гергана Юрукова и Олег Янчев.

На 28 юли антимафиотите в благоевградската полицейска дирекция проведоха втора акция в имот на арестувания Иван Дамбов в село Катунци. Процесуално-следствените  действия бяха извършени с разрешение  на Окръжната прокуратура в Благоевград. При специализираното повторно претърсване, в стопанска постройка до къщата на Дамбови на ул. „Вела Пеева" в Катунци, криминалистите откриха в специален тайник депо за наркотици. Иззети са още 549 грама кокаин, 546 грама хероин, 11 грама амфетамин и две електронни  везни.

Междувременно благоевградската Комисия за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност задейства процедура за запориране на имоти, банкови сметки и дялове в търговско дружество на Иван Дамбов и хора от групировката му.