Нападнаха и удариха лекар от ЦСМП-Благоевград
Нападнаха и удариха лекар от ЦСМП-Благоевград / netinfo

Лекар от Центъра за спешна помощ/ЦСМП/-Благоевград бе нападнат и ударен по време на дежурство от син на пациент, на когото е отказана лекарска помощ, съобщи БГНЕС. Инцидентът станал снощи малко след 21 часа.

В късния следобед вчера е получен сигнал за пациент с бъбречна криза в жк "Еленово". 57-годишният Милан Кацарски е транспортиран с линейка до Спешно приемно отделение /СПО/ на МБАЛ-Благоевград. Там му е поставена болкоуспокояваща инжекция, след което болният се е прибрал вкъщи. След около 3 часа отново в Регионалната координационна централа /РКЦ/ на ЦСМП е получено обаждане от сем. Кацарски, че бъбречната криза на Милан продължава, въпреки инжекцията. Към адреса-блок 102-Б е изпратена линейка с дежурния в ЦСМП лекар д-р Димка Стоянова.

Получилият бъбречна криза Милан Кацарски лежал на пейка пред блока. Според близките му, д-р Стоянова им казала, че оплакването не е спешно, да си вземат такси и отидат отново в СПО, след което се качила в линейката и се върнали в ЦСМП. Афектиран от отказания медицински транспорт синът на Милан Кацарски-Борислав с личния си автомобил отишъл в ЦСМП.

През отворения прозорец чул, че д-р Стоянова обяснява на колегите си, че не са таксиметрова компания, за да "возят всякакви оръфляци". Афектиран от чутото по адрес на баща му, Борислав влязъл в РКЦ, и нанесъл удар на лекарката, след което излязъл. Колегите на д-р Стоянова-дежурните сестри и оператори на тел. 112 и 150 натиснали паник-бутона.Пристигналите служители на реда посъветвали д-р Стоянова да пусне жалба срещу нападателя.

Кацарски обяснил на пристигналите полицаи, че не е удрял никого. Пред входа на ЦСМП и в коридора вътре има камери, които обаче не записват. По-късно Борислав Кацарски сам отишъл в полицията, където писал обяснения по скандалния случай. Семейство Кацарски ще подадат жалба за отказаната им лекарска помощ пред Българската асоциация за защита правата на пациентите /БАЗПП/.

Д-р Стоянова ще подаде жалба срещу Борислав Кацарски, твърдейки, че е получила комоцио от удара, нанесен й като длъжностно лице по време на изпълнение на служебните си задължения.

Преди година д-р Стоянова отново бе обект на нападение след ПТП край симитлийското село Железница.