Наказаха полицай, имал книги в стаята за дежурства
Наказаха полицай, имал книги в стаята за дежурства / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Порицаха полицай, имал книги в стаята за дежурства
25568
Порицаха полицай, имал книги в стаята за дежурства
  • Порицаха полицай, имал книги в стаята за дежурства

Служителят в Областното звено "Съдебна охрана" в Благоевград Павел Тодоров е с дисциплинарно наказание за притежание на художествена литература, научи Дарик.

Униформеният полицай в Окръжния съд е порицан от временно изпълняващия длъжността "Вътрешна охрана" Димитър Сохулов през главата на началника на звеното Тодор Сарандев.

Книгите били съхранявани в стаята за дежурства, на партера в съдебната сграда. Димитър Сохулов заповядал на колегата си да разчисти едно от шкафчетата, заето от 10-15 романа. Павел Тодоров поискал писмена заповед, това вбесило още повече лейтенанта и той светкавично го наказал с "Мъмрене" за срок от три месеца. Любопитната подробност в случая е, че повечето от "инкриминираните" книги били взети назаем от председателя на Районния съд Владимир Ковачев.

"Не мога още да повярвам, че за държане на книги съм с дисциплинарно наказание. В заповедтта за служебно порицание е отразено, че не съм се подчинил и съм отказал да изпълня разпореждане на висшестоящ орган", коментира пред Дарик полицаят интелектуалец.

"Ще обжалвам тази заповед пред Административния съд в Благоевград. Искам да изчистя наказанието от служебното си досие, това ме обижда и като човек", заяви Павел Тодоров, който се надява, че съдът ще се произнесе по справедливост.

Преди около две години Павел и наказалият го Димитър Сохулов бяха отстранени от звено "Съдебна охрана". Тодоров имал участие в заличена студентска кооперация в София, а Димитър Сохулов управлявал фирмата на баща си Иван Сохулов, известен в Пиринско като Дон Секули. Съдът обаче ги възстанови на работа след заведено от тях дело.

Освен със страстта си към публицистиката и худоствената литература, Павел е и изявен планински алпинист. Добровелец е в поделението на Планинската спасителна служба в Благоевград.

Интервю със съдебния охранител Павел Тодоров чуйте в прикачения звуков файл