Наказаха оправдан от Аршинков съдебен гард
Наказаха оправдан от Аршинков съдебен гард / Дарик Благоевград, Любима Калпачка
Наказаха оправдан от Аршинков съдебен гард
36983
Наказаха оправдан от Аршинков съдебен гард
  • Наказаха оправдан от Аршинков съдебен гард

Прокуратурата в Благоевград катурна съдебен акт, постановен от бившия председател на Окръжния съд Красимир Аршинков в полза на подкупен "кадровик" в системата на правораздаването. Състав на Софийския апелативен съд отмени оправдателна присъда срещу служителя в звено "Съдебна охрана" в Разлог Милен Попов.

Столичните магистрати наказаха разложкия "Красо Черния" с глоба в размер на 2000 лева. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване, каза пред Дарик говорителят на прокуратурата в Благоевград Весела Стоилова.

Съдебният гард от звеното в Разлог Милен Попов, бе оневинен през месец май по дело за получаване на пари срещу обещания за уреждане на държавна служба по член 283 от Наказателния кодекс. Веднага след това последва протест пред САС от страна на наблюдаващия прокурор Николина Сачкова.

Униформеният охранител бе даден на съд за въвеждане в заблуждение на няколко лица, ползвайки се от служебното си положение, от които получавал суми от 2000 до 7000 лева срещу голословни обещания, че ще ги уреди на работа в системата на правосъдното министерство.

По време на работата му в "Съдебна охрана", Милен Попов измамил приятеля си от детинство от село Бачево Борис Любенов. Попов получил от Любенов 2000 лева, взел му всички документи за кандидатстване за длъжността съдебен охранител, но платената услуга така и не била осъществена.

По аналогичен начин Милен Попов излъгал и съгражданката си Татарска, която е бивш съдия-изпълнител в Разлог. На нея Попов обещал, че ще я уреди на работа в служба "Пробация", но срещу сумата от 6700 лева. Татарска дала парите без да се замисля, но не станала пробационен инспектор.

По делото срещу екссъдебния гард бяха събрани и други доказателства по жалби на излъгани кандидати за служба. На своя съгражданка от Разлог Милен Попов пък обещал да я запише студентка в Югозападния университет в Благоевград. Фризьорката Даниела Обецанова заплатила 1800 лева, но си останала само с желанието да получи висше образование.

Още по казуса чуйте от прокурор Весела Стоилова в звуковия файл