Най-пасивни са избирателите в Петричко
Най-пасивни са избирателите в Петричко / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Близо 8% е избирателна активност в към 11.00 часа, обявиха от Районната избирателна комисия в Благоевград.

Най-висока е избирателната активност в община Банско. Там до 10.00 часа бюлетини са пуснали - 13.51 процента от имащите конституционно право. След това се нарежда община Белица - 12.90%, а на трето място е община Сатовча - 10.75%.

Най-пасивни към този момент са избирателите в Петричко. Своя вот за Европейски парламент са дали едва 2 процента от жителите в общината.

В Благоевград са гласували 4.36%, в Гоце Делчев 18.13%, в Гърмен 8.52%, в Кресна 9.53%, в Разлог 7.93%, в Сандански 4.86%, в Симитли 9.82%, в Струмяни- 5.20%, в Хаджидимово 8.81% и Якоруда 3.86%.

В Районната избирателна комисия в Благоевград са подадени 6 жалби от партии.

"В нито една от тях няма изнесени данни за извършени нарушения и престъпления, свързани с купуване на гласове. Жалбите са за разлепени агитационни материали и за разпространени флаери", съобщи председателят на РИК – Благоевград Елиана Спасова.

Спасова уточни, че в една от жалбите е посочено, че в дискотека в Гоце Делчев  сервирали бутилки с алкохол, на които имало поставен агитационен стикер с номера на определена партия.

"Жалбата е отхвърлена, като неоснователна, тъй като няма призив за гласуване, а и партията означена на стикера не отговаря на името на това, под което е регистрирана под този номер", уточни Спасова.