Наградиха винопроизводители от Кресна
Наградиха винопроизводители от Кресна / снимка: община Кресна

С много настроение, въпреки проливния дъжд, кресничани отпразнуваха Деня на лозарите и винарите, съобщават от пресцентъра на общината в Кресна.

Наградиха винопроизводители от Кресна
netinfo
Придържайки се към отколешната традиция, хората от Кресна и този път зарязаха лозята си имено на 1 февруари. Празничен водосвет и благославяне на лозовите масиви отслужиха в  местността „Касапницата” драговитийският епископ Данаил - викариен епископ на Неврокопския митрополит Натанаил и негово всеблагоговейнство протектор Георги Танчев.Ритуалът по зарязване на лозите бе извършен от кмета на община Кресна инж. Илиян Кръстев и заместник-кметовете инж. Георги Иванов и Георги Георгиев.

В ежегодния конкурс за най-добро бяло и червено вино се включиха много винопроизводители от района. Професионалният дегустатор Людмила Станкова присъди първи места на Йордан Симов –за червено вино, и на Георги Иванов –  за бяло. Стоян Златков пък получи наградите за второ място – червено вино и трето за бяло.  Тази година кмета на Кресна даде и награда за най-хубава керацуда и тя бе спечелена от Георги Петков.

Наградиха винопроизводители от Кресна
netinfo

За доброто настроение на всички присъстващи се погрижи известният кресничанин - певецът Румен Стойков.