Над 6 000 патентни декларации подадени в НАП - Благоевград
Над 6 000 патентни декларации подадени в НАП - Благоевград / netinfo
6 205 патентни декларации са подадени до момента в Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Благоевград.

Броят им е сходен с минали години. Различното е, че от тази година юридическите лица, както и таксиметровите шофьори, не могат да работят на патент, припомни говорителят на данъчната служба Лили Димитрова.

По думите й най-вероятно на таксиметровите шофьори ще бъде предоставена възможност да избират по какъв начин да бъде облагана дейността им - по общия ред на Закона за корпоративното подоходно облагане, или чрез патентни декларации.

Ангажиментът за получаване право на избор от страна на извършващите таксиметров превоз пое финансовият министър Пламен Орешарски. Все още обаче не е ясно дали този избор ще бъде извоюван.

За същия период на миналата година в Пиринско са подадени 9 668 патентни декларации. 1 023 от тях от юридически лица и 538 от таксиметрови превозвачи. Срокът за подаване на патентни декларации изтече на 31 януари.

Крайната дата за подаване на декларации за получени хонорари по чл. 41 е 15 април, напомнят от НАП - Благоевград. До момента са подадени близо 6 000 декларации при 9 064 за миналогодишната кампания.

Такива декларации подават и всички физически лица, на които законът дава право да ползват данъчни облекчения за деца. Срокът за подаването им е краят на годината.