/ iStock/Getty Images
Повече от триста са сигналите, свързани с безстопанствени кучета, подадени към община Благоевград от началото на годината, съобщиха от общината за БТА. 

В Общински приют за безстопанствени животни в момента се намират около 20 кучета. Общият брой на безстопанствените животни, които са преминали през приюта от началото на годината, е 431 - те са обезпаразитени, кастрирани и чипирани там. 

За последните две години има заведени пет съдебни дела от потърпевши граждани срещу общината. Две от тях са приключили, а размерът на обезщетенията възлиза на 10 300 лева, като в това са включени и съдебните разноски, съобщиха от общинския пресцентър.

Куче нападна и ухапа 10-годишно дете в Разградско

В сряда (21 септември) в общината са подадени сигнали за три отровени кучета и една котка, съобщи на брифинг през вчерашния ден кметът на Благоевград Илко Стоянов. 

През изминалите седмици от община Благоевград съобщиха за периодично появяване на големи безстопанствени кучета на територията на града.

В интервю за БТА кметът на Благоевград Илко Стоянов каза, че проблемът с бездомните животни от една страна е свързан с недобросъвестни стопани, които ги изоставят. От друга страна обаче няма как в един и същ ден да бъдат изоставени 20 големи кучета на едно място, посочи Стоянов. 

Според кмета на общината това навежда на мисълта, че се злоупотребява с безстопанствени кучета, като, по думите му, недобросъвестни хора ги транспортират от други места. Голяма част от животните са едри, не са типични градски кучета, а по-скоро такива, които се използват за охрана на дворове и стопанства, което засилва подозренията, посочи общинският кмет. За това са сигнализирани органите на реда, както и институции, които имат отношение по проблема. 

Част от новите бездомни кучета, установени на територията на града, са без ушни марки. Други имат марки, но без чип, поради което не може да се проследи откъде са животните. Появата на куче с ушна марка, но без чип, заблуждава, че кучето е преминало през общинския приют, а реално това не се е случило, посочи Стоянов. 

С цел ограничаване на проблема, общинското ръководство предвижда изграждане на втори приют за безстопанствени животни. Документите са готови, има разрешително за строеж, но за да стане факт е необходимо финансиране в размер на 2,4 млн. лева, посочи Стоянов. За да се реши проблемът с бездомните животни, според кмета на Благоевград, са необходими още промени в законодателството или финансиране на общините.
БТА