Над 30 000 души се събраха на "Francofolies. Благоевград" заедно с Imany и Parov Stelar

30 000 души аплодираха Имани в Благоевград
30 000 души аплодираха Имани в Благоевград / Снимка: Община Благоевград
Над 30 000 души пяха и танцуваха по време на третото издание на "Francofolies. Благоевград", което се проведе в новоизградения парк "Македония". Публиката видя и чу световно известни звезди, които пристигнаха в България, специално за участието си във фестивала.
 
"Francofolies. Благоевград" нареди Благоевград в списъка със 100-те най-големи събития от цял свят, популяризиращи френскоезичната култура през 2017 г. по проекта "Голямата обиколка".
 
Инициативата е на френската държава и е под патронажа на президента на Република Франция. Тази година тя подбира 100 големи събития от 5-те континента, които влизат в списъка за посещение на приятелите на франкофонията от цял свят. Инициатива е на  Министерството на външните работи във Франция, чийто представител Анн Дюрюфле бе посрещната в Благоевград от кмета д-р Атанас Камбитов. Градоначалникът приветства и многохилядната публика. 
 
30 000 аплодираха Имани в Благоевград
Снимка: Община Благоевград


По време на "Francofolies. Благоевград", меломаните посрещнаха на сцената изпълнителката с кадифен глас и нежно излъчване Имани. Те пяха и танцуваха заедно с нея в продължение на два часа. След концерта, певицата написа в социалните мрежи:   "Снощи се чувствах като в сън в България. Благодаря Ви, че бяхте една от най-прекрасните публики на света. Обичам Ви от земята до небето!".
 
Имани e еднo от най-успешните лица на съвременната музикална индустрия.
 
Веднага след нея на сцената се появи пионерът на електро суинг музиката Паров Стелар, заедно с неговата банда. Те представиха своя албум "The burning spider". В продължение на два часа, бандата забавлява със свои утвърдени хитове и представи новите си парчета пред феновете. С типичния за тях атрактивен стил групата озвучи парк "Македония". Преди това публиката бе подгрята от DJ Marten и музикантите от македонската група "Фолтин".
 
30 000 аплодираха Имани в Благоевград
Снимка: Община Благоевград


През изминалите две издания на "Франкофоли" в България, Благоевград посрещна имена, познати на цял свят. На сцената се качиха едни  от най-разпознаваемите музиканти на съвременната музика. Имена като Патрисиа Каас, Заз, Джипси кингс, Нувел Ваг, рапарът Феф, Боб Синклер и много други са вече част от историята и името на възстановения след 25 г. фестивал "Les Francofolies".
 
Фестивалът Les Francofolies (Ле Франкофоли) е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който се провежда всяка година от 1985 г. насам в  Ла Рошел, Франция. Градът е известен именно с този фестивал, заради който всяка година там пристигат около 110 000 публика.
 
Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, Les Francofolies се провежда в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, а от 2015-а - и в България.