Над 250 деца от прицърковните училища взеха участие в среща в Сандански
Над 250 деца от прицърковните училища взеха участие в среща в Сандански / пресцентър

За IV поредна година, с благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Натанаил на 2 юни, се проведе среща на децата от прицърковните училища в Неврокопска епархия. Тази година домакин на инициативата бе православното училище "Св. Благоверен цар Петър" при църква "Св. вмчк. Георги" - Сандански.

Над 250 деца  от Гоце Делчев, Хаджидимово, Благоевград, Петрич, с. Крупник, с. Полена, с. Бараково, с. Катунци и други места изпълниха храма посветен на многообичания от децата свети Георги.

Срещата започна със Света Литургия отслужена от епархийския митрополит Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил и мелнишкия епископ Серафим, свещеници, дякони, иподякони и деца включили се на клира под ръководството на протопсалт г-н Йоанис Папахронис.

Празничната програма се проведе с любезното съдействие на Община Сандански в големия салон на Културния дом с участие на децата от прицърковните училища и изучаващите СИП "Религия"в СОУ "Христо Ботев" с. Катунци и СОУ"Св.св. Кирил и Методий" с. Крупник и умения на голяма сцена.

За любознателните и сръчни деца се погрижиха школите по изкуства. Изложба и техники на работа показаха малките зографи от школата по иконография към прицърковното училище в гр. Сандански и деца от школата по дърворезба при църква "Св. Николай" Благоевград.

Специално за събора ученици от курс "Фотография" към Земеделска гимназия "Климент Тимирязев" Сандански представиха изложба от фотоси на Роженския манастир, Мелник и снимки от града домакин.

Неврокопска митрополия  показа и фотоси с църкви от епархията, в които децата с радост откриваха църквата на своето родно място. След тържеството всички участници посетиха православното училище "Св. благоверен цар Петър", където бяха почерпени от грижовните домакини.

В заключение децата разгледаха гр. Сандански, като особено им хареса градския парк.