Над 2000 души в Петричко работят надомно
Над 2000 души в Петричко работят надомно / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Кметът на Община Петрич инж.Вельо Илиев проведе работна срещна с представители на Сдружението за развитие на надомно производство, съобщиха от кабинета на градоначалника.

Това е първата източно-европейска неправителствена организация, която се занимава с проблемите на надомния труд в продължение на повече от осем години. За този период е изградена национална структура с над 400 хил. души членове от 20 области. Сдружението има трайни международни контакти със сродни организации в Европа, Индия и Австралия и със Синдиката на неформалната икономика в Индия –СЕВА.

СЕВА има повече от 100 кооперации, 3200 производители, 6000 почетни спестовни и кредитни групи, 11 областни федерации и членска маса от 12 млн. и 600 хил. По думите на почетния председател на сдружението проф. Кръстьо Петков целта на срещата е Петрич да се превърне в първия българо-индийски център и първата община, която да се побратими с индийската област Ахмедабад. Той обяви, че до това решение сдружението е достигнало след многократната подкрепа на страна на кмета на Община Петрич инж. Вельо Илиев. Кметът от своя страна поясни, че в общината има над 2000 души, които работят надомно.