Над 2000 души са се изследвали за СПИН в Благоевградско
Над 2000 души са се изследвали за СПИН в Благоевградско / netinfo

2120 души са се изследвали за ХИВ/СПИН от началото на годината до момента в Благоевградска област. Част от тях са използвали т. нар.бързи тестове, при които се взима кръв от пръста на човек, а резултатът излиза почти на момента.

Тази година няма новорегистрирани заболели в Благоевград, стана ясно на пресконференция на РЗИ по повод Световния ден за борба срещу СПИН.

По този повод от покрива на зала "22 септември" бе разгъната и 150-метрова червена лента, под формата на панделка, която е символ на солидарността със серопозитивните. През целия ден ще бъдат раздавани безплатни презервативи и брошури с информация за болестта, както и начините за предпазване.

Над 2000 души са се изследвали за СПИН в Благоевградско
netinfo

Тази година антиспин кампанията преминава под мотото "Да запазим посоката, да продължим пътя". Тревожен е фактът, че броят на инфектираните с ХИВ/СПИН продължава да нараства.

Общо 35,3 млн. души са заразените в световен мащаб, а новите регистрирани случаи са 2,3 млн. Сред причините за големия брой заболели е късното диагностициране.От РЗИ са провели и анкетно проучване сред ученици от 9 клас, от различни училища в Благоевград, като резултатите сочат, че тийнейджърите са добре запознати с болестта, както и начините за предпазване от нея.