Баба Марта се разходи и в петричкото село Коларово
Баба Марта се разходи и в петричкото село Коларово / Снимка: Коларово прес
Баба Марта закичи и благослови с над 200 мартеници жителите на петричкото село Коларово. И тази година в образа на засмяната, но и своенравна старица се превъплъти 80-годишната баба Мария Митова. Тя навести местното СОУ „Васил Левски“, детската градина, кметството, читалището, магазини и кафенета, но не подмина и срещнатите по пътя си.

„Връзвах докато имаше“-поясни с усмивка коларовската Баба Марта.

1-ви март е и ден на художествената самодейност и беше двоен празник за самодейката-ветеран. Приготвените 200 мартеници не й стигнаха и от предвидливо носените в кошницата конци сръчната мераклийка заплете още 30-ина. От 12 години баба Мария заделя от пенсийката си, купува конци и мъниста и сама заплита мартениците. Те са в традиционните за село Коларово цвят и форма –фина бяло-червена гривна, с нанизано синьо мънисто.

„Беличкото е телото на човеко и на животинките, цървенкото им е кръвта и така цел живот са преплетени, а от синьото бега лошотията“, обясни символиката старата познавачка. Според нея е „грехота“ мартениците да са във всевъзможни цветове, а моделите - с популярни анимационни герои, лица от шоубизнеса и спорта, и дори от политиката смята за „укория“.

Баба Мария е категорична, че без разлика на пол, възраст и семейно положение, мартеницата се връзва на лявата ръка, защото тя е продължение на сърцето, на домашните животни –на врата, рогата и поводните им каишки. „Така е останало от старо време“-пояснява пазителката на традициите и напомня видим ли щъркел да свалим мартеницата и да я вържем на някакво плодно дърво, за да ни се плоди късмета през годината.