Над 100 000 лева за събора Пирин пее
Над 100 000 лева за събора Пирин пее / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Бюджетът на тазгодишния събор на народното творчество "Пирин пее" е 100 000 лева.

Отделно от тези средства, отпуснати от културното миистерство, кметове на всички 14 общини в региона са обезпечили финансовото си участие, свързано с плащане на превоза и изхранването на самодейните състави от съответните общини, каза на пресконференция зам.-областният управител на Благоевград Костадин Дурчов, който е председател на Оператвния щаб.

Ще има паркинг за участниците, като всички автобуси ще паркират по-близо до сцените, каза зам.- кметът на Разлог Венцислав Гърменов. Ще бъде осигурена денонощна охрана от 1 август. Освен полицейските сили от Областната дирекция на МВР в Благоевград, е наета частна охранителна фирма "Елос", свързана с бившия антимафиот Пене Алексиев.

2200 наши участници и 150 гости от Унгария и Македония ще се включат в събора, който традиционно се провежда на поляните в местнотта "Предела".

От другите области групите ще бъдат от Силистра, Враца и Самоков. Имаме пълна готовност за провеждане на събора, заяви Костадин Дурчов.

Най-голямото фолклорно събитие в област Благоевград ще се проведе под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. Програмата на „Пирин пее” започва на 2-ри август от 9 часа с надпяване на 4 сцени. В 17.00 часа ще се проведе тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника на Илинденско-Преображенското въстание.

Вечерта на 2 август ще се проведе празничен концерт. Концертът започва в 20.30 часа и в него ще вземат участие фолклорен ансамбъл „Пирин”, Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци „Яне Сандански” – Гоце Делчев, фолклорни състави и изпълнители от област Благоевград.

На 3 август програмата стартира в 9 часа на 4-те сцени. В 12:30 часа на 5-та голяма сцена на „Пирин пее” ще се проведе заключителен концерт.