Национален парк Рила защити сертификата си като Pan Park
Национален парк Рила защити сертификата си като Pan Park / снимка: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова

Нациоанлен парк "Рила" защити сертифика си като Pan Park. Сертификатът бе връчен на директора Красимир Андонов на годишната конференция на Фондация PAN Parks „Дни на Европейската дива природа”, състояла се от 4 до 8 септември в Национален парк Боржоми – Карагаули, Грузия.

Подновяването на сертификацията на Национален парк „Рила” е в резултат на оценката на екипа верификатори, изпратени от Фондация PAN Parks, които проверяваха от 27 до 30 юли как Парковата дирекция изпълнява изискванията и ангажиментите, поети със сертифицирането на парка през 2005 година за член на Европейската мрежа. Независимият международен консултант Гордън Милър, Владивой Ванкура – отговарящ за природозащитните дейности на Фондацията и Катерина Раковска от българския филиал на Фонда за дивата природа (WWF) посетиха защитената територия – района на Сухото езеро, над курорта Семково, изкачиха се района над хижа Мальовица, срещнаха се със сертифицирани бизнес партньори на Фондацията и Дирекцията, с членове на Местната Пан Паркс Група, с ползватели на ресурси в парка и служители на дирекцията. С конкретните си въпроси, проверяващите търсиха информация и отговори доколко и как се изпълняват петте принципа и критерия, които са основата на сертификацията, както и какви мерки са предприети от ръководството на парка за изпълняване на направените от Фондацията препоръки. Положителният доклад, изготвен след проверката, даде основание на Фондацията да препотвърди PAN Parks сертификата на парка за следващите пет години.

PAN (Protected Areas Network) Parks цели да опази най-значимите обекти от дивата природа на Стария континент. За постигане на тази цел PAN Parks предявява значителни изисквания пред Защитените територии, желаещи да развиват устойчив туризъм и да бъдат част от Мрежата със същото име.