Мъртвата Даскалдимитрова липа „възкръсва“ в дърворезбен мемориал
Мъртвата Даскалдимитрова липа „възкръсва“ в дърворезбен мемориал / Снимка: Димитър Тренчев
Мъртвият ствол на Даскалдимитровата липа ще оживее в дърворезбен мемориал. Той ще увековечи спомена за емблематичното дърво и паметта на неговите създатели – учителят Димитър Стоянов и възпитаниците му от випуск`1942 на днешното СОУ „Васил Левски“ село Коларово.

Както вчера Дарик съобщи, разразилата се буря повали символа на петричкото село Коларово – известната Даскалдимитрова липа. Сега обаче дървото ще възкрасне за нов живот.

Дърворезбената композиция ще бъде изваяна от известния скулптор и секретар на селското читалище „Яне Сандански – 1952“ Евгени Гоцков. Докато дървесината изсъхне и стане годна за обработка вече ще има и окончателен графичен проект, а след една година ще бъде готова и творбата. Нея Евгени Гоцков ще дари на СОУ „Васил Левски“, село Коларово.

Освен бивш възпитаник на училището коларовският творец е и негов бивш заместник-директор, потомствен учител и син на емблематичния Георги Гоцков – един от випуск `1942, засадил липата по инициатива на незабравимия даскал Димитър Стоянов.