Муудис ревизира рейтингите на ДСК и ПИБ
Муудис ревизира рейтингите на ДСК и ПИБ / снимка: sxc.hu

Рейтинговата агенция "Муудис" намали рейтингите на Банка ДСК и Първа инвестиционна банка (ПИБ), като същевременно потвърди рейтингите на Райфайзенбанк и МКБ Юнионбанк. Решението отразява преоценката на агенцията по отношение на уязвимостта на печалбите и капиталовите позиции на финансовите институции с оглед на увеличаването на кредитните загуби в резултат на задълбочаващата се рецесия в България.

Агенцията потвърди D+ рейтинга за банкова финансова стабилност на ДСК, който беше поставен под наблюдение през май, но промени перспективата му на негативна. Рейтингът за депозити в местна валута е намален с една стъпка от Baa2/Prime-2 до Baa2/Prime-3, а този за депозитите в чуждестранна валута е потвърден на Baa2/Prime-3. Перспективите по тях са негативни, както и за финансовата стабилност на ДСК.

Рейтингът за банкова финансова стабилност (BFSR) на ПИБ е намален с една стъпка от D на D-, пише dnevnik.bg. Рейтингите за дългосрочните депозити в местна и чуждестранна валута също са коригирани в посока надолу - от Ba1 на Ba2. Перспективата и по трите е негативна.

Moody's Investors Service потвърди рейтингите за банкова финансова стабилност на Райфайзенбанк (България) и МКБ Юнионбанк при досегашните им негативни перспективи - съответно D+ и D-. Рейтингите за депозити в местна и чуждестранна валута на двете институции също остават непроменени - съответно Baa3/Prime-3 и Ba2/Not Prime. И по тях се запазва негативна перспектива.