Мухата Белокрилка обрива хората в Елешница?
Мухата Белокрилка обрива хората в Елешница? / netinfo
Жители на с. Елешница се жалват от прекомерно високата популация на оранжерийната муха "Белокрилка", която според тях е причинител на обриви, възникнали по кожата на живущите в близост до водите на Мандра "Матанд", съобщиха от общинска администрация - Разлог.

Във връзка с жалбата кметът на общината Любен Татарски назначи комисия с експерти от общинския отдел "Екология, чистота и земедениле, РИОСВ, РИОКОЗ и Растителна защита. След порверката на състоянието на оранжерията и мандрата в селото комисията е установила, че оранжериите са празни и не функционират от юли тази година, извършено е цялостно обезпаразитяване на съоръженията. Заключението на специалиста по растителна защита е, че оранжериите не са единствен източник на белокрилката.

Тази година плътността й е по-висока в сравнение с миналата година и е разпространена в целия регион. Оранжериите в района са под непрекъснато наблюдение и контрол от Районната служба по растителна защита, даваща периодично предписания по отношение на отглеждането на културите и борбата с болести и вредители.

Друг източник на белокрилката са растенията служещи за украса, разпространени във всички градини и дворове, което налага засилена борба с нея.

Установено е, че мандра “Матанд” е регистрирана в РИОСВ - Благоевград и след направените предписания от тяхна страна мандрата е сключила дългосрочен договор с ВиК за заустване на отпадните води в селищната канализация.

Към договора е приложен и протокола за извършване на физико-химичен анализ на отпадните води, от който е видно че пробите не отговарят на максимално допустимите норми за безвредност на същите. Комисията е установила че липсва информация за извършването на периодичен мониторинг на водите.

Фирмата е декларирала в РИОСВ, че ще изгради пречиствтелно съоръжение до 30.05.2005г., което до момента не е изградено.

Мандрата изпуска отпадни води в селищната канализация без пречистване. След проверката комисията е провела консултация с лекуващия лекар на с. Елешница, като е установила че няма регистрирани оплаквания на граждани свързани с белокрилката и отпадните води, съобщават още от кметството в Разлог.