МОН отпуска 31 000 лева за учениците в Пиринско
МОН отпуска 31 000 лева за учениците в Пиринско / netinfo
Близо 31 000 лева отпуска образователното министерство на учениците от 18 училища в Пиринско. Финансирането е по Националната програма на МОН „С грижа за всеки ученик", която се осъществява в два модула: „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученически олимпиади” и „Осигуряване на допълнително обучение на учениците за повишаване нивото на постиженията им по общообразователна подготовка”.

Министерството на Даниел Вълчев е отпуснало 13 680 лева за обучение на талантливи ученици и участие в олимпиади, след заявки от страна на директорите, на 9 училища в Благоевградска област. 4 800 са за учениците от ПМГ „Яне Сандански” в Гоце Делчев, 1 200 лева за СОУЧЕ „Св. Климент Охридски” в Благоевград, 1 600 лева в ПМГ „Сергей Королоьов” и 600 лева на III ОУ „Димитър Талев” в областния град.

Предвидени са суми и за училищата в село Слащен, Петрич и Хаджидимово. 17 250 лева са спечелили осем училища в областта за допълнително обучение на учениците за повишаване на общообразователната подготовка.

Най-много – 6 900 лева, ще бъдат заделени на III ОУ „Христо Ботев” в Сандански, 1 150 лева – на VII СОУ „Арсени Костенцев” в Благоевград, същата сума отива в СОУ „Св. Паисий Хилендарски” в Кресна. По същия модул пари печелят и учебни заведения в селата Дъбница и Дебрен, Микрево и Гоце Делчев.

По националната програма за диференцирано подпомагане на учениците МОН е осигурило общо 2 милиона лева за училищата в цялата страна.