Момченце се роди в лек автомобил в Благоевград
Момченце се роди в лек автомобил в Благоевград / снимка: Дарик - Благоевград, Десислава Янкулова

Момченце с тегло 2900 грама се роди в един часа след полунощ в лек автомобил в Благоевград, на 100 метра преди Спешен център, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. Минути след полунощ 27-годишната родилка от с. Черниче, община Симитли, Десислава Зайкова получила родилни болки. Веднага, без да се бавят, са извикали линейка на Спешен център-Симитли, съпругът на Десислава запалил личния си автомобил и с бясна скорост потеглил за Благоевград, който е на 22 км от Черниче. Влизайки в Благоевград, в участък между ЮЗУ "Неофит Рилски” и сградата на поликлиниката, където се помещава ЦСМП, бебето се родило.

Лекият автомобил, превърнал се по неволя в родилна зала, спрял пред Спешно приемно отделение, родилката подала изпод роклята си новороденото момченце на сащисаната дежурна медицинска сестра Заимова. Тя от своя страна извикала дежурния лекар в отделението д-р Нешев, който поел бебето от Заимова, завивайки го в чаршаф.

Доктор Нешев се качил в колата на семейство Зайкови, която продължила до АГ-отделението на МБАЛ-Благоевград. Там вече го поел дежурният лекар д-р Бръчков, който прерязал пъпната връв на новороденото. Момченцето е живо и здраво и в добро състояние, каза тази сутрин пред БГНЕС началникът на АГ-отделението д-р Митев. Среднощното раждане в 1.20 часа е второ за Десислава Зайкова, първото й дете също е момченце.

"Ето дотам докараха здравната реформа, жените да раждат по пътищата и в колите, къде са женските консултации, в Симитли навремето имаше родилен дом", коментира любопитната ситуация с раждането на колела дежурният лекар в ЦСМП гинекологът д-р Евтим Тинчев. "Какво пък толкова, едно време жените са раждали по нивите, сега в леките автомобили, "прогресът” е налице", коментираха раждането лекари от МБАЛ-Благоевград.