Молят премиера Борисов за православен храм в помашко село
Молят премиера Борисов за православен храм в помашко село / Снимка: Дарик - Благоевград
Молят премиера Борисов за православен храм в Церово
21478
Молят премиера Борисов за православен храм в Церово
  • Молят премиера Борисов за православен храм в Церово

Членове на църковното настоятелство на неизградения 9-та година храм "Свети Пантелеймон" в благоевградското село Церово, депозират молба за съдействие до премиера Бойко Борисов, каза пред Дарик един от инициаторите Росен Едипов.

"Надявам се Бойко Борисов да ни помогне да осъществим намерението ни в нароченото за помашко село Церово да се чуе камбанен звън, тъй като години наред от Общинска администрация - Благоевград упорито отказват да издадат подробен устройствен план за строеж на църква", заяви Росен Едипов.

Росен Едипов е член на официално регистрирано и вписано съгласно Устава на БПЦ църковно настоятелство заедно с родените и израснали в Церово Йордан Виранов, Антон Семков и Яник Семков. Председател на настоятелството е благоевградският епархийски свещеник Андон Шавулев. 

"За църквата в Церово има терен, който съм закупил преди повече от десет години. Настоятелството има възможност да подсигури средства за строежа и изписването на храма. Имаме благословията на Неврокопския митрополит дядо Натанаил, както и одобрението на по-голямата част от жителите в селото, но въпреки всичко инициативата ни удря на камък", коментира Росен Едипов.

Росен е приел християнската вяра през 1992 година. Тогава се кръстил в Драгалевския манастир край София. По неговия пример християни са станали близо 60 негови съселяни в Церово. Други все още не могат да се самоопределят, тъй като в намиращото се на пет километра от Благоевград селище няма духовен живот.

"В Церово няма ходжа, няма поп, няма еврейски свещеник. Хората не знаят на кого да се молят, понеже не знаят коя е религията им. Младите в селото, а техните родители почитат християнските празници, хранят се със свинско месо, не се забулват, но в светското общество ги водят мюсюлмани", разказва Едипов.

Церово е единственото село в България, където няма кой дори да опее покойниците. Този ритуал извършва кметът, независимо, че неговите функции като местен управник са съвсем различни от тъжните ритуали, коментират от църковното настоятелство на непостроения, но проектиран още през 2000 година храм, носещ името на Свети Пантелеймон.

Интервю с Росен Едипов-член на църковното настоятелство, чуй в прикачения звуков файл.