Модернизират водните обекти в парка в Сандански
Модернизират водните обекти в парка в Сандански / netinfo
Консултанти към МРРБ посетиха Сандански във връзка с реализиране на проект за обновяване на водосточните източници на територията на града, съобщиха от общината.

Специалистите, съвместно с представители от отдел “Евроинтеграция и стопанска политика” към общинска администрация, огледаха намиращите се водоизточни обекти в парковата зона на града.

Основната цел на проекта е да бъдат възстановени водните съоръжения в първоначалния им вид, както и да бъдат модернизирани, за да могат да позволят пълноценна и естетически пълна почивка на гражданите и туристите на Сандански.

Предвижда се прилагането на принципа за пестене на питейната вода за посещаващите парка и поливната вода, необходима за поддържане на дърветата, храстите, тревите и цветята. До някои от водните обекти ще бъде осигурена достъпна среда за хора с увреждания, уточниха още от община Сандански.

Амбицията на кмета на общината Андон Тотев е в бъдеще да няма пустеещи водни обекти, които влошават имиджа и външният вид на градския парк.Градският парк „Свети Врач” – Сандански е основен елемент от системата на зелените площи в град Сандански. Той е обвързан с живота на местните хора – от тракииския вожд Спартак, през Светите врачове Свети Кузма и Дамян до неговият основополжник Генерал Тодоров – освободителят на град Сандански от турско робство, след Балканската война.

От създаването си през 1916 г. до днес, паркът „Свети врач” се развива и усъвършенства непрекъснато. Възстановяването и модернизирането на тези водни съоръжения, ще възвърне изграждания с десетилетия облик на място за почивка, който го е превърнал в паметник на градинското и парковото изкуство коментараха експертите от общината и консултантите към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предвиденото обновяване на водните съоръжения допълнително ще спомогнат за оформянето на специфичен микро- климат , който обогатява уникалността на въздуха – лекуващ бронхиална астма и алергични заболявания.

Няколко са обектите, за които са предвидени мерки за модернизация - изкуствено езеро с водна стена, остров, пристан и лодки, водни огледала пред сградата на дневния център “Света Неделя”, намиращ се в парковата зона на града, скален кът с водопад, водна каскада и водни огледала, алпийски кът и пещера, създаване на музейна експозиция на открито, където ще бъде представена историята на градския парк до днес, както и изграждане на декоративни чешми за питейни нужди , уточниха от отдел Евроинтеграция и стопанска политика в община Сандански.

След приключване на техническата част по проекта започва реализирането му.