Млади дизайнери от Гоце Делчев
Млади дизайнери от Гоце Делчев / Снимка: Маргарита Петкова
Бъдещите дизайнери на облекло - Йозлем, Теди, Веси, Деси, Злати, Симона, Яна, Зейнеп и Мария от НПГ "ДимитърТалев" в гр. Гоце Делчев, с невероятната фантазия и творчески попадения плениха македонския град Струмица.  Очарование в ревюто с младежките колекции добавиха ретро облеклата на Зейнеп Имамова от читалището в с. Абланица и Румяна Джибова от читалище „Изгрев“ – с. Баничан, която добави български шевица вариант към класическата малка черна рокля.

Идеите и дизайнът на младите хора на НПГ "Димитър Талев", реализирани в работилница за креативни продукти, бяха представени на трансграничното изложение в Струмица "Креативност и предприемачество".Облеклата са красиви, стилни, атрактивни - форсфоресциращи, светещи, с апликации от кафе и цветя, рисувани и везани. Или пък ретро и пак да звучат съвременно - по идея на читалищата в селата Абланица, Баничан и Гърмен.

За покоряващо представяне на изложението младите хора и организаторите от Бизнес инкубатор – Гоце Делчев не пропускат да отбележат огромния принос на преподавателката по дизайн на облеклото Калинка Белева.

Трансгранично изложение под надслов „Креативност и предприемачество“ се проведе в гр. Струмица, Р Македония. Изложението и последвалата заключителна конференция са част от дейностите по проект „Мрежа за творческо предприемачество“, съфинансиран от Европейския съюз чрез INTERREG - ИПА Програмата за трансгранично сътрудничество България – Македония.
 
Над 50 младежи и представители на читалища от двете страни на границата се включиха в двудневния форум и представиха творенията си, изработвани месеци наред в създадени по проекта творчески ателиета. С палитра от ревюта, необичайни бижута и сувенири, младежки филми и музикални продукти участниците в проекта имаха възможност да покажат как самите те виждат и усещат пограничния регион, с неговата природа, забележителности и хора.
 
Партньори по трансграничния проект „Мрежа за творческо предприемачество“ са Бизнес инкубатор – Гоце Делчев и Фондация за развитие на малкия и среден бизнес – Струмица. За да засили трансграничното сътрудничество между хората и институциите в региона за съвместно справяне с общите предизвикателства и развитие на неоползотворен потенциал,  проектът формира среда, която да отключи творчеството, особено сред младите хора. Освен това са разработени  инструменти като мобилни креативни работилници в местните общности за насърчаване на предприемаческите умения за развитие на творчески индустрии.