Младежи се учиха на демокрация в  Хаджидимово
Младежи се учиха на демокрация в Хаджидимово / снимка: ЕИЦ-Хаджидимово

Обучение, инициирано от Европейския информационен център на Мария Неделчева в Хаджидимово се проведе съвместно със Сдружение „Обществен съвет по образование в община Гоце Делчев”. В тренинга, посветен на възможностите, които дава за младите членството на страната ни в ЕС, взеха участие младежи от общините Гоце Делчев и Хаджидимово. Те преминаха през пет обучителни модула, представени под формата на различни интерактивни игри и презентации.

Младите хора се запознаха с обществените представи за ЕС и демокрацията в България чрез анкети, които направиха сред жителите на Хаджидимово, а обобщените резултати от проучването ще се ползват при разработването на проект за младежки обмен.
Програмата „Младежта в действие” на ЕК беше представена по лесен и достъпен начин чрез сценични способи и презентация.

Председателят на Обществения съвет по образование Валентин Атанасов насочи вниманието на присъстващите към дейност 1.1 „Младежки обмени” и мотивира младежите да бъдат по-активни в младежки инициативи.


Следобедът бе посветен на разработването на проектни идеи, като младежите решиха да подадат своите проекти до 01 октомври, когато е следващия краен срок за прием на проекти по програмата „Младежта в действие”.
Финалът на семинара бе отбелязан с посещение на парка в Хаджидимово, където всички участници в обучението получиха сертификати за завършен курс по „Демокрация и активно включване”.