Младен Сърбиновски с почетно звание Доктор хонорис кауза
Младен Сърбиновски с почетно звание Доктор хонорис кауза / снимки: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова
Присъдиха на Младен Сърбиновски почетното звание "Доктор хонорис кауза"
64131
Присъдиха на Младен Сърбиновски почетното звание "Доктор хонорис кауза"
  • Присъдиха на Младен Сърбиновски почетното звание "Доктор хонорис кауза"

Ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски” проф. Иван Мирчев връчи почетното звание "Доктор хонорис кауза" на един от най-ярките съвременни творци в Република Мекедония - Младен Сърбиновски. С титлата писателят бе удостоен в навечерието на 24 май по предложение на Филологическия факултет и с решение на Академичния съвет на университета. Тържествената церемония се състоя в аулата на университета в присъствието на студенти и преподаватели от висшето учебно заведение.

Младен Сърбиновски с почетно звание "Доктор хонорис кауза"
netinfo
Живота и приноса към литературата на Младен Сърбиновски представи деканът на Филологическия факултет доц. д-р Антони Стоилов.

„Младен Сърбиновски е един от най-ярките литературни творци на Република Македония. Роден е през 1958 г. във Вруток, Гостиварско. Завършва „Социология” в Скопие. Работи като журналист в македонското радио и телевизия. По времето на премиера Любчо Георгиевски е назначен за директор на Народната и университетска библиотека "Св. Климент Охридски". Голямата му страст обаче не е журналистиката, нито социлогията, истинското му призвание е литературата”, изтъкна доц. д-р Стоилов.

Младен Сърбиновски с почетно звание "Доктор хонорис кауза"
netinfo
Сърбиновски е автор на знаменити произведения като: "Година от 13 месеца", "Крали Марко", "Хитър Петър", "Пазач на дъгите", "Вечният календар на порастването", "Македонските авгиеви обори", "Частици нищожност", "Македонският Фауст", "Зидари на нощта", "Мариовците". Романът му "Шашма" за първи път поставя цялостно проблема за македонските българи.

Чуйте в звуковия файл