Митинг срещу спряното събаряне на ромски къщи
Митинг срещу спряното събаряне на ромски къщи / бгнес

С викове „Оставка” и плакати с текстове „Къде са нашите права” и „Бойко, докога ще има беззакония?” около 150 жители на Гърмен недоволстваха днес на площад „Независимост” в центъра на столицата.

Повод за протестните действия бе отложеното решение за премахване на незаконните ромски постройки в ромския квартал "Кремиковци".

Хората в Гърмен са обединени около едно искане - българите в Гърмен да нямат по-малко права, отколкото се дават на ромите там. Някои от недоволните дори се заканиха да спрат да плащат данъци и такси смет, докато ромите от общината не започнат да го правят.

Митинг срещу спряното събаряне на ромски къщи
netinfo


Участниците в проявата се заканиха да спрат да плащат данъците си и таксите си за смет, а ако не бъдат чути техните искания за равни с ромите права, да поискат оставките на вицепремиера Румяна Бъчварова, на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и на главния прокурор Сотир Цацаров.

Конкретният повод за протеста е решение за отлагане на премахването на незаконните ромски постройки в общината на Министерството на регионалното развитие. То е резултат от искане на Европейският съд по правата на човека България да спре разрушаването на тези постройки, докато не осигури жилища на някои от ромите, припомня Делян Тошев, жител на Гърмен.

Това накарало българите, живеещи там, да се почувстват дискриминирани. „Искаме равноправие пред закона”, заявиха те и повториха, че не ги интересуват препоръчителни писма от Страсбург, нито защитниците от Българския хелзинкски комитет, а ги интересуват законите в България, които трябвало да се спазват.

От установени 124 незаконни ромски постройки в кв. „Кремиковци”, са съборени едва четири, информира Иван Байрактаров от организаторите на протестните действия.

В понеделник недоволните ще внесат петиция, с която да призоват свързаните с проблема институции да поемат отговорност. Протестните действия на местно ниво продължават да се провеждат всеки следобед.